Megapiksler som ikke er megapiksler

For å få tatt skarpe bilder med gode farger, trenger man først og fremst et godt objektiv og et godt kamerahus. En annen faktor av betydning, er hvordan kamerasensoren er konstruert og fungerer. Hvis en kameraprodusent hevder at et kamera har en oppløsning på f.eks. 21 megapiksler, så er det ofte en sannhet med modifikasjoner.

Piksler/bildeelementer.

I det Store Norske Leksikon er en piksel beskrevet som et bildeelement. Bildeelementet er i grove trekk definert som det minste informasjonselementet i et bilde. Fargen til bildeelementet/pikselen angis ofte som en blanding av primærfargene rødt, grønt og blått (i additiv fargeteori), sammen med lysintensiteten til komponentene. Fargekombinasjonen sammen med intensiteten, kan teoretisk sett representere alle synlige farger.

Kamerasensoren.

Sensoren i et kamera består av små individuelle «pikselsensorer» i et rutenett som tilsvarer pikslene i et bilde. Det som er viktig å merke seg, er at de individuelle «pikselsensorene» i et vanlig kamera ikke kan registrere farger. De registrerer kun intensiteten til lyset som treffer pikselsensoren.  For å få sensoren til å registrere farger, legger man på fargefiltre over de individuelle pikselsensorene. Over hver individuelle pikselsensor, ligger det enten ett rødt, grønt eller blått filter. En enkelt sensorpiksel, kan kun registrere enten det røde, blåe eller grønne lyset som treffer sensoren.Fargen til en piksel i en bildefil, er representert som en spesifikk farge angitt som en blanding av rødt, grønt og blått. En piksel i et bilde fra en kamerasensor, inneholder kun informasjon om en enkelt primærfarge. Enten rødt, grønt eller blått. Bildet fra kamerasensoren inneholder i grove trekk kun 1/3 av den informasjonen man har i en normal bildefil med samme oppløsning. Hvis man har et 18 megapiksel kamera, så kan man hevde at dette i realiteten tilsvarer informasjonen fra et 6 megapiksle kamera. Man må benytte 3 piksler med rødt, grønt og blått fra en kamerasensor, for å oppnå noe av den samme informasjonen som i en piksel i en bildefil.

For å få bildet fra sensoren til å se normalt ut med naturlige farger, må de manglende fargekomponentene i hver piksel «estimeres» (interpoleres) basert på de omliggende pikslenes farger. Hvis man har en piksel som kun har registrert det røde lyset, legger man til den grønne og blå komponenten ved å analysere fargene på pikslene rundt. Man forsøker å skape informasjon som mangler i bildet ved å gjette seg til hva som skal være der basert på fargene rundt. Dette fungerer godt, men blir ikke perfekt og bildekvaliteten blir noe redusert i motsetning til et bilde tatt med en sensor som klarer å registrere fargen direkte i hver pikselsensor.
Et standard kamera vil ikke klare å gjengi et bilde med100% skarphet og nøyaktighet (når man betrakter bildet i full størrelse), uansett hvor godt kamerahuset og objektivet er.
Bildet til høyre er hva som blir registert i sensoren. Det består kun av røde, grønne og blå punkter. Bildet behandles av kameraet og de manglende primærfargene estimeres og legges til hver piksel.

Det eksisterer i dag sensorer hvor hver piksel på sensoren kan registrere alle farger. Når det gjelder forbruksmarkedet, er Fovenon en produsent av slike sensorer. Sensorene blir levert i enkelte kameramodeller fra Sigma. Men slike sensorer er ikke vanlig og oppløsningen er normalt lavere (uten at kvaliteten på bildene nødvendigvis er dårligere enn et kamera som har 3 ganger så mange piksler).

Leave a Reply